بیماری شقاق یا فیشر مقعدی چیست؟
شقاق یک شکاف بیضی شکل کوچک در سر مقعد است که باعث درد و خون ریزی هنگام اجابت می شود. شقاق حاد، شکاف یا پارگی سطحی پوست مقعد است و درصورتیکه بهبود نیابد با گذشت زمان بیماری مزمن میشود. بیماری فیشر مقعد برای عموم مردم تقریبا یک چیز عادی است و افراد بسیاری به آن دچار میشوند، ولی غالبا با بواسیر که آن هم با درد و خون ریزی همراه است اشتباه گرفته میشود.
این عارضه در همه سنین رخ میدهد و مختص گروه سنی خاصی نیست. همچنین میزان شیوع این بیماری در زنان و مردان تقریبا به یک اندازه است اما احتمال بروز شقاق در زنان بعد از زایمان بیشتر است. اکثر فیشرها (۸۵ الی ۹۰ درصد) در پشت مقعد و ۱۰ الی ۱۵ درصد در جلو و برای تعداد معدودی هم جلو و هم عقب این ناحیه رخ میدهد. شقاقی که در محل دیگری واقع باشد مربوط به بیماری های دیگری است که باید بیشتر بررسی شود. در موارد بسیاری امکان درمان یا بهبود فیشر مقعد با رعایت تغذیه و جلوگیری از یبوست، با مصرف مایعات و رژیم غذایی پرفیبر وجود دارد اما در صورت تکرار فشار باید احتمال عود مجدد و حتی مزمن شدن بیماری را در نظر گرفت.
برخی از علائم شقاق مقعد
بیماری شقاق مقعد دارای علائمی است که در زیر به چند مورد از آنها اشاره میکنیم، اما در نظر داشته باشید که بروز این علائم صرفا به دلیل ابتلا به این عارضه نیست و حتما باید توسط پزشک تشخیص داده شود.
خونریزی مقعدی
در صورتیکه عمق ترکهای ایجاد شده روی دیواره مقعد زیاد باشد، منجر به خونریزی در این ناحیه میشود. این خونریزی در انتهای راست روده اتفاق میافتد و برای بیمار قابل مشاهده است.
خارش و سوزش در ناحیه مقعد
در اکثر مواقع، فرد مبتلا به فیشر، درون مقعد احساس خارش و سوزش دارد که دلیل آن برخورد مدفوع و ترشحات آن با ترکهای موجود در دیواره مقعد است. اما باید در نظر داشت که احساس خارش و سوزش در همه موارد نشانه ابتلا به شقاق مقعدی نیست.
برآمدگی در ناحیه مقعد
در مواردی که بیماری شقاق مقعد در طولانی مدت درمان نشود و یا تکرار شود، ممکن است منجر به بروز ضایعهای در بیرون مقعد شود. اما برای تشخیص آن باید به پزشک مراجعه شود.
ترک اطراف مقعد
اگر بیماری شقاق یا فیشر مقعدی مزمن شود، احتمال مشاهده شکافها در پوست بیرون مقعد هم وجود دارد.
مشاهده خون روی دستمال توالت
از دیگر علائم این بیماری مشاهده خون روی دستمال است که معمولا بعد از اجابت مزاج و تحریک این ناحیه اتفاق میافتد.
در صورتیکه این بیماری دیر تشخیص داده شود، مزمن شده و باعث ایجاد مشکلات جدی تری از قبیل تب، افزایش درد مقعد، تورم و سرخی مقعد و عفونت خواهد شد.
دلایل ایجاد شقاق یا فیشر چیست؟
این عارضه میتواند دلایل بسیاری داشته باشد که از جمله آن یبوست، اسهال، کم تحرکی، رابطه مقعدی، تنگی دریچه مقعد، بارداری و زایمان، خاراندن مداوم، بیش از حد تمیز کردن مقعد با دستمال زبر، کرون یا سرطان روده و بیماریهای مقاربتی است. عوامل ایجاد شقاق یا فیشر مقعدی یا بصورت مستقیم باعث ایجاد این عارضه میشوند و یا عامل زمینه ساز این بیماری هستند. هرچند نمیتوان نقش تغذیه و سبک زندگی را در ایجاد این بیماری نادیده گرفت.
اصلیترین عامل این بیماری مقعدی معمولا زخم مجرای داخلی مقعد بخاطر اجابت سخت و خشک است, هر چند مدفوع نرم یا اسهالی هم میتواند باعث آن شود. زخم در این ناحیه با درد شدید همراه است و منجر به اسپاسم اسفنکتر و درنتیجه افزایش فشار روی عضله های اسفنکتر مقعد میشود که این خود باعث افت جریان خون به محل زخم و متعاقبا طولانی شدن دوره ی التیام زخم میشود. بنابراین اجابت های بعدی باعث درد بیشتر, اسپاسم بیشتر و قطعی بیشتر جریان خون به محل شده و این چرخه ادامه خواهد داشت. هدف روش های درمانی جلوگیری و توقف این چرخه جهت التیام زخم میباشد.
شقاق مقعد هم میتواند از نوع حاد (تازه ایجاد شده) یا مزمن (معمولا بیش از ۸ الی ۱۲ هفته) باشد. ظاهر شقاق حاد مانند یک زخم ساده روی مقعد است در حالیکه نوع مزمن دارای ورم و زخم عمیق تر بوده و متعاقبا درمان آن مشکل تر و در بعضی اوقات همراه با غده و بافت های اضافه درون مجرا به نام پاپیلای هیپرتروفی است.
بسیاری از مواقع بیمار یا حتی دکتر فیشر را به خاطر علایم مشابه با بواسیر اشتباه میگیرند و زمان از دست رفته بین تشخیص و درمان منجر به تبدیل فیشر به نوع مزمن شده و درمانش سخت تر میشود. ضمنا تشخیص اشتباه منجر به دیگر بیماری های کشف نشده از قبیل عفونت های جدی یا حتی سرطان میگردد. از موارد کمیاب میتوان به شقاق از نوع ملتهب و برخی عفونت های مقعدی یا غده مانند بیماری کرون , کولین روده بزرگ , سفلیس , سل , سرطان خون , ایدز یا سرطان روده اشاره کرد. این بیماری ها منجر به شقاق غیر معمول , خارج از ناحیه ذکر شده میشوند و میتوانند بدون درد و غیر قابل درمان باشند.
درمان شقاق
برای درمان شقاق روشهای گوناگونی وجود دارد. در مراحل اولیه معمولا از درمان های خانگی و دارویی استفاده میشود اما در صورت عدم موفقیت با توجه به نوع و حاد بودن بیماری، روش جراحی و یا درمان شقاق با لیزر پیشنهاد میشود. برای تعیین روش درمان دارویی یا تهاجمی شقاق، حتما باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید تا با انتخاب روش مناسب، احتمال عود مجدد بیماری به حداقل برسد.
سایر روشهایی که بعد از معاینه توسط پزشک و تشخیص نوع و شدت پیشرفت بیماری برای درمان شقاق یا فیشر مقعد پیشنهاد میشود:
- اسفنکتروتومی یا بوتاکس شقاق
- درمان خانگی شقاق(فیشر)
- درمان شقاق با دارو
- درمان شقاق با روش طب سنتی
پذیرش: از شنبه تا پنجشنبه فقط با تعیین وقت قبلی
لطفا از طریق تلفن یا فرم تعیین وقت اینترنتی نسبت به گرفتن وقت اقدام نمائید.
با تشکر.
۰۹۱۵۶۷۹۹۷۶۴_۰۵۴۳۳۴۱۱۸۰۹
پاسخگویی همه روزه از ساعت ۹ تا ۲۲ حتی روزهای تعطیل
آدرس:زاهدان خیابان خیام ، تقاطع توحید و خیام جنب مسجد مکی زاهدان
دیدگاههای بازدیدکنندگان
خواهرم قصد عمل داره تعریف آقای دکتر را زیاد شنیدیم میخواد بیاد خدمتتون
588 روز پیش ارسال پاسختشریف بیارید🌹🙏🏻
587 روز پیش ارسال پاسخ